USDA публикува отговорите на най-често задаваните въпроси

От края на март 2024 г. властите в САЩ разследват появата на високопатогенна инфлуенца по птиците (H5N1) при млечни крави, както и случаи на разпространение на инфекцията по хората. Ангажирани с това са Министерството на земеделието на САЩ (USDA), Агенцията за защита на здравето на животните и растенията (APHIS), Администрацията по храните и лекарствата, Центровете за контрол и превенция на заболяванията и ветеринарните лекари. Ситуацията се развива бързо, но междувременно на 16 април USDA публикува отговори на най-често задаваните въпроси относно птичи грип (H5N1) и възможните ефекти от него върху говедата. Ето и тях:

Какво е подходящото наименование на този вирус, след като той се появи и при млечните крави?

От гледна точка на USDA „високопатогенната инфлуенца по птиците" или „H5N1" са двата най-точни научни термина за описание на този вирус. Научната общност така продължава да нарича вируса, след като той засегна други бозайници. Напомняме, че геномното секвениране на вируси, изолирани от едър рогат добитък, показва, че няма промяна във вируса, която да го направи по-преносим към или между хората, и Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) счита, че рискът за обществото е нисък в момента.

Въпреки това, за хората с по-голям контакт със заразени животни има по-голям риск от инфекция. Тъй като вирусът не е силно патогенен при бозайниците, наименованието H5N1 е най-подходящото сред двата научно правилни варианта. Важно е да се отбележи, че „силно патогенен" се отнася до тежко въздействие върху птици, не непременно върху хора или говеда.

Как изследваните говеда са се заразили с H5N1?

Смята се, че първоизточникът на вируса са дивите мигриращи птици. Има обаче също случаи, при които разпространението на вируса е било свързано с движение на говеда между стадата. Освен това имаме доказателства, че вирусът се е разпространил от помещенията за млекодайни животни в близките помещения за домашни птици.

Отново напомняме, че при анализа на вируси при говеда досега не са открили промени, които биха направили вируса по-преносим към хората и между хората. Въпреки че е възможно предаването към хора при пряк контакт със заразени животни, CDC смята, че настоящият риск за обществото остава нисък.

Това същият вирус ли е, който циркулира сред диви и фермерски стада през последните месеци, или този е различен вирус?

Досегашните тестове показват, че вирусът, открит в млечни крави, е H5N1, евразийска родословна гъска/Гуангдонг клас 2.3.4.4b. Това е същият клас, който засяга диви птици и фермерски стада от домашни птици и причинява спорадични инфекции при няколко вида диви бозайници и новородени кози в едно стадо в Съединените щати.

Как USDA потвърждава един случай на H5N1 при говеда?

USDA насърчава производителите да работят със своите ветеринарни лекари, за да докладват случаи на болни говеда. Ветеринарните лекари трябва да предоставят проби в лаборатория на Националната мрежа за здравеопазване на животните (NAHLN) за първоначално изследване. След това пробите с неотрицателни резултати от теста се изпращат в лабораториите на Националната ветеринарна служба (NVSL) в Еймс, Айова за потвърждение. USDA счита за потвърждение положителен резултат от теста, извършен от NVSL, а NVSL извършва секвениране на вирусния геном.

Какви видове проби от крави са тествани?

USDA и нашите партньорски лаборатории са тествали проби от непастьоризирано мляко от засегнати крави, както и от замърсени тъкани.

Трябва ли да се приеме, че други говеда, които показват подобни симптоми, включително намалена лактация, също са се заразили с H5N1?

Насърчаваме производителите да работят със своите ветеринарни лекари, за да продължат тестовете, ако стадата им демонстрират клинични признаци на H5N1 по говедата. Федералните и държавните агенции продължават да тестват проби от животни и да провеждат секвениране на вирусния геном, за да преценят дали H5N1 или друго несвързано заболяване може да е част от клиничната картина.

Във връзка с неотдавнашните случаи на H5N1 при малки кози в Минесота, има ли причина за безпокойство, че H5N1 може да се разпространи сред бозайниците по-широко, отколкото се смяташе досега?

H5N1 е открит в диви птици, птичи стада, няколко вида диви бозайници, котки и новородени кози в едно стадо в САЩ. Много видове са податливи на грипни вируси, включително диви животни, които често влизат в пряк контакт с диви птици. Много от тези животни вероятно са били заразени след консумация или контакт с птици, болни от H5N1. В случая с новородените кози в Минесота, те са били изложени на домашни птици (патици и пилета), заразени с H5N1 чрез споделено пасище и единствен водоизточник. Въпреки това, скорошни тестове показват, че вирусът се е разпространил и чрез движение на говеда от различни стада.

Защо USDA препоръчва повишено внимание при преместване на добитъка? Планират ли се ограничения за движение?

Разпространението на вируса H5N1 в и между стадата показва, че е налице разпространение от говеда към говеда, вероятно чрез механични средства. В резултат на това ние приканваме производителите и ветеринарните лекари да сведат до минимум движението на млекодайни говеда. Очакваме, че мерки като свеждането до минимум на движението, спазването на добри практики за биосигурност и тестването на животни преди необходимото преместване, ще спомогнат да се ограничи достатъчно разпространението на болестта, за да се избегне необходимостта от регулаторни ограничения или карантина. За разлика от птичите стада, където H5N1 е фатален, в мандрите, чиито стада проявяват симптоми, засегнатите животни са се възстановили с малка или никаква смъртност от тази болест.

Как птичият грип по говедата се отразява на общото производство на мляко? Какъв ефект може да има това върху потребителските цени?

На този етап не сме запознати с въздействието върху предлагането на мляко или потребителските цени. Въз основа на информацията, налична към този момент, не очакваме отражения върху наличността или цената на млякото и други млечни продукти. В допълнение, САЩ обикновено имат повече от достатъчно количество мляко през пролетните месеци поради сезонно по-високото производство. Пазарите продължават да отразяват нормалните движения. Излишъкът от мляко през последната седмица се продава значително под пазарната стойност, което показва, че предлагането остава голямо.

Какви са най-новите тенденции в откриването на H5N1 и смекчаването на вируса?

Напоследък се забави темпото на регистриране на случаи на H5N1 при домашни птици. От началото на годината до 15 април 2024 г. има 26 случаи на H5N1 в търговски обекти за птици, което е подобно на броя през януари-април 2023 г., когато имаше 19 случая. И двете години показват значителен спад в броя на случаите в сравнение с 2022 г., когато бяха регистрирани 165 случая в периода януари-април. Това показва, че практиките за биосигурност и управлението на вирусите са изиграли значителна роля за намаляване на въздействието върху търговските стада.

Какви видове са умрелите диви птици, открити във фермите в Тексас?

Понастоящем при тези случаи са идентифицирани три вида птици: гълъби, косове и гракули.

Откриването на H5N1 при говеда ще изисква ли тяхното умъртвяване, както е при домашните птици?

На този етап не предвиждаме необходимост от умъртвяване на млечните говеда. За разлика от H5N1 при птици, който обикновено е фатален, при кравите се съобщава за малка или никаква смъртност и животните се възстановяват. Засегнатите крави в млечните ферми се изолират от останалите животни. Прозрачността и сътрудничеството с производителите на млечни продукти са много важни за смекчаване на по-широките потенциални въздействия на вируса върху индустрията.

Това повлия ли на пазарните доставки на говеждо месо?

Досега птичи грип не е открит в търговски стада с месодайни говеда. USDA смята, че няма заплаха за доставките на месо. Ветеринарните лекари присъстват във всички федерални кланици, за да инспектират животните преди клане и да гарантират, че болните животни не могат да навлязат в хранителната верига. Насърчаваме потребителите да боравят правилно със суровото месо и да готвят до безопасна вътрешна температура на месото. Готвенето до безопасна вътрешна температура убива бактериите и вирусите в месото.

USDA насърчава производителите да работят със своите ветеринарни лекари, за да докладват случаи на болни говеда. Ние ще продължим да наблюдаваме въздействието на H5N1 върху предлагането и цените, като същевременно работим с държавни и индустриални партньори, за да гарантираме, че снабдяването с храни за нашата нация остава безопасно.

Как фермерите могат да предотвратят разпространението на H5N1 сред животните си?

Изключително важно е фермерите да прилагат добри мерки за биосигурност. Необходимо е стопаните да са наясно с потенциалните пътища за разпространение и с мерките, които могат да предприемат, за да смекчат разпространението. Също така насърчаваме производителите при съмнение да се свържат със своя ветеринарен лекар, държавен служител по здравеопазването на животните и/или отговарящ за района ветеринарен лекар.

Ако дадено животно проявява признаци на заболяване или тестът е положителен за H5N1, животното трябва да бъде отделено от останалите във фермата и да се вземат повишени мерки за биосигурност, за да се гарантира, че H5N1 не се разпространява към други животински видове. Освен това фермерите трябва да избягват отглеждането на няколко вида животни заедно.

За какви признаци на заболяване трябва да следят фермерите в своите стада?

Производителите трябва незабавно да докладват на своя ветеринарен лекар животни със следните клинични признаци: намалено производство на мляко в цялото стадо; остър внезапен спад в производството на мляко от отделни животни; някои силно засегнати крави дават по-гъсто, концентрирано мляко, подобно на коластра; намаляване на консумацията на фураж с едновременно намаляване на подвижността на търбуха; необичайни лепкави или редки изпражнения, летаргия, дехидратация и треска.

Първоначалните случаи показват, че по-възрастните крави в средата на лактацията може да бъдат по-сериозно засегнати от по-младите крави или юници. Анализираме още данни и доклади от засегнатите производители, за да изясним обхвата на засегнатите животни.

Предвижда ли се изтегляне на мляко от пазара?

Въз основа на информацията и изследванията, с които разполагаме в момента, не е необходимо изтегляне на мляко от пазара. Тъй като продуктите се пастьоризират преди да навлязат на пазара, в момента няма опасения относно безопасността на предлаганото в търговската мрежа мляко или за това, че съществува риск за здравето на потребителите. Пастьоризацията унищожава бактериите и вирусите в млякото.

Може ли консумацията на сурово мляко да повлияе на човешкото здраве?

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) е на мнение, че непастьоризираното сурово мляко може да съдържа опасни микроорганизми, които могат да представляват сериозен риск за здравето на потребителите. По повод откриването на H5N1 FDA напомня на потребителите за рисковете, свързани с консумацията на сурово мляко.

На своя уебсайт, който предоставя актуалната информация за случаите на птичи грип, Службата за контрол на здравето на животните и растенията (APHIS) разкрива общия брой на засегнатите птици. За млечните стада се посочва броят на стадата, но не и броят на отделните животни. Защо има разлика в отчитането?

H5N1 в птичи стада е силно заразен, бързо прогресиращ и обикновено фатален. APHIS отчита броя на засегнатите птици в стадо, тъй като фермерите могат да получат компенсации за птиците, умрели по време на огнище, и за окръга, в който възниква огнището, тъй като това има последици за нашата експортна търговия. Клиничните признаци, наблюдавани при млекодайните говеда, са относително леки и заразените животни се възстановяват след около 7-10 дни.

USDA продължава да споделя информация с администрациите на щатите, ветеринарните лекари, производителите и работниците в млечните ферми така, че те да могат да разберат болестта и да предприемат подходящи стъпки, за да защитят себе си и своите стада.

USDA потвърди ли случай на предаване на птичи грип от крава на крава?

Да, въпреки че не е ясно как точно се разпространява вирусът. Знаем, че вирусът се отделя в млякото във високи концентрации, следователно всичко, което влиза в контакт с непастьоризирано мляко, разлято мляко и т.н., може да разпространи вируса. Биологичната сигурност винаги е изключително важна, включително движението на хора, други животни, превозни средства и други предмети, като например оборудването за доене, или материали, които могат да бъдат физически преносители на вируса. APHIS продължава да изследва стадата с диагностицирани крави, за да разбере по-добре начина на предаване. Към днешна дата не сме открили значителна концентрация на вируса в респираторни проби, което ни показва, че респираторното предаване не е основен начин на предаване.

Какъв е стандартният протокол, за да се гарантира, че животните, които отиват за клане, са безопасни за използване при производството на храни?

USDA е уверено, че доставките на месо са безопасни и разполагаме със силна система за безопасност на храните. Говедата трябва да преминат проверка и да бъдат клинично здрави, за да влязат в хранителната верига. Ветеринарните лекари на Агенцията за безопасност на храните (FSIS) са обучени да идентифицират говеда, показващи някакви признаци на болест, и да предотвратят използването на тези животни в производството на храни.

USDA наблюдава ли стадата с месодайни говеда за разпространение на H5N1?

USDA се грижи за това, производителите на говеждо месо да разполагат със същата информация за симптомите на болестта, която сме споделили с производителите на млечни продукти, и по подобен начин насърчаваме животновъдите и ветеринарните лекари да съобщават за симптоми и да вземат проби, ако е необходимо. Към днешна дата не сме получили съобщения за симптоми в месодайни стада говеда.

Каква е последната информация за създаването на ваксина за домашни птици срещу H5N1? Може ли такава ваксина да се използва върху говеда?

Ваксинацията е една възможност за защита срещу H5N1. Признавайки това и необходимостта от отговор в случай на широко разпространение на болестта, USDA проучва възможността за разработване на ваксина срещу H5N1 за домашни птици, която да се съхранява и използва при спешни случаи. Подобно на възможността от ваксинация срещу, например, болестта шап, това би подсилило готовността за поддържане на биосигурността в селското стопанство на САЩ. Ваксинирането на домашни птици срещу H5N1 е свързано с предизвикателства, включително отговор на най-новия щам, ваксиниране на стадата и разходи. Освен това съществуват търговски ограничения, много от които с ключови търговски партньори забраняващи продажбата на ваксинирано птиче месо, яйца и други. USDA проучва тези въпроси, докато развива науката.

Службата за научни изследвания в селското стопанство (ARS) започна да тества потенциална ваксини за H5N1 при домашни птици през 2023 г. Учените проучиха една ваксина срещу H5N1, разработена от USDA, и четири търговски ваксини срещу птичи грип (HPAI). Тези данни показват, че петте ваксини значително намаляват разпространението на вируса при попадане в устата и клоаката и осигуряват почти 100% клинична защита при пилетата. Въпреки това, учените продължават да препоръчват ваксинацията на две дози, което може да бъде непрактично за фермите.

ARS започна да оценява потенциала за разработване на ефективна ваксина срещу H5N1 при говеда. Трудно е да се предвиди колко време може да отнеме това, тъй като остават много нерешени въпроси относно заразяването на говедата, характеристиките на инфекцията и т. н.

Наясно сме, че производителите на ваксини са изразили интерес към разработването на нови ваксини за птичи грип (HPAI) при домашни птици и говеда. Ние ще продължим да се ангажираме с тези учени, за да разберем по-добре тяхното разработване на ваксини, ефикасността на потенциалните ваксини, както и разходите за тяхното производство.

Защо тестването на млечните стада е доброволно, а не задължително?

Важно е да се има предвид, че докато H5N1 е силно патогенен при птиците, това не е така при говедата. Понастоящем APHIS не смята, че би било практично, осъществимо или непременно информативно да изисква задължително тестване поради няколко причини, включително лабораторния капацитет и времето за изпълнение на тестването. Работим активно, за да научим повече за появата на H5N1 при говедата, но точно сега виждаме, че малка част от засегнатите стада се разболяват и че броят на стадата, които проявяват симптоми, е относително малък. В САЩ има повече от 26 000 млечни стада. Горещо препоръчваме тестване, преди стадата да бъдат премествани между различни щати. Това би трябвало да ни даде повече информация и да ограничи по-нататъшното разпространение.

Какви усилия полагат USDA и APHIS, за да определят колко широко разпространен е H5N1 сред добитъка в САЩ?

Срещнахме се няколко пъти с държавни ветеринарни лекари, ръководители на държавни отдели по земеделие и частни ветеринарни асоциации, за да споделим информация за това, което знаем, и да привлечем тяхната помощ в работата с производителите за насърчаване на тестването и докладването на симптоми. APHIS има богат опит в работата с тези групи по болестите на животните и ние сме уверени в тяхното партньорство, което ще ни помогне да наблюдаваме ситуацията. APHIS има също собствена мрежа от ветеринарни лекари в щатите, които са полезни в това усилие. Публикуваме всички потвърдени тестове на нашия уебсайт всеки ден.

 

Птичият грип е силно смъртоносен при пилета и кокошки
Птичият грип е силно смъртоносен при пилета и кокошки