"Надявам се младите хора в сектора на селското стопанство да се вдъхновят от положителните научни и технологични практики, които това събитие цели да покаже." С тези думи, агроминистърът Кирил Вътев откри второто издание на Академия "Иновации в агробизнеса". Събитието е под надслов "Готови за бъдещето" и ще се проведе между 26 и 28 март в Литературен клуб "Перото", НДК, София. Проявата е съвместна инициатива на Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски", Лидер.бг, Фондация „Приложни изследвания и комуникации", Клийнтех България, Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi).

Академията надгражда и допълва обучението в магистърска програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса към Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

В откриването участваха още Доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопанския факултет към СУ, Светлана Боянова, ръководител на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, Проф. д-р Виолета Божанова, председател на Селскостопанската академия. 

Доцент Ялъмов пожела партньорството между бизнеса и държавата да продължава, въпреки политическите турболенции, за да допринесе за конкурентоспособността на сектора. Според него генератори на положителните новини в сектора са именно компаниите изложители. Светлана Боянова представи новите инструменти на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), които могат да бъдат предоставяни безплатно на най-малките стопанства.

Проф. Виолета Божанова обърна внимание на интервенициите за стимулиране на иновациите и научни изследвани в ОСП, а Теодора Георгиева от Клийнтех България обещава да бъдат представени множество услуги, обучения, дискусии и добри практики  нататък в пъстрата програма.

Академията днес продължава с презентация на постиженията и добрите практики на фирмите изложители, с модератор Лилия Горанова, ръководител на отдел за бизнес анализи и проучвания към SeeNext. Фирми от козметичната, хранителна и технологична индустрия, като Ник Електроникс, TechnoLogica, WoodenSpoon, Bevine, Ondo, Smart Farm Robotix, Melli Gel, Cardinal Bites и други представиха бизнес инициативите си и резултатите от иновационната дейност в автоматизацията на производството си.

От 12:30 до 14:00 часа посетителите могат да се включат в панела "Тенденции в развитието на електронната търговия", воден от Жанет Найденова, съучредител и председател на Управителния съвет на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА).

Между 14:00 и 16:00 ч., АгроХъб.БГ ще проведе обучения и групови консултации в подкрепа на фирмите от агробизнеса, с представител Иван Драганов, маркетинг мениджър в ЕЦИХ.

След това до 18:00 форумът продължава с представяне на бизнес мрежи, партньорства и възможни взаимодействия, за чието насърчаване помага и следващата част от програмата, а именно "Моят път в бизнеса" между 19:00 и 21:00 ч., където предприемачи в агробизнеса от различни поколения ще дискутират началото на развитието си, предизвикателствата и амбициите за бъдещето. Участници са Иво Балевски, от фирма "Балевски и Киров", Веселин Георгиев, технически директор в Smart Farm Robotix, Михаела и Даниел Русеви от винарска изба "Царина", и съоснователя на Ник Електроникс - Калоян Куманов.