Сигурни сме, че всички обичат пролетта. Най-хубавото при нея е, че бавничко, но сигурно, прави така, че всяко стръкче да заживее, да зацъфти и затанцува с вятъра, дъжда, студа, със сгряващото слънце... заедно с тях или напук на тях. Сякаш всичко около нас е платно за рисуване и е въпрос на време да бъде завършено до съвършенство.

Направете си експеримент. Разходете се до непознато място през почивните дни, разгледайте го добре, направете снимки, насладете се. След седмица отидете пак и направете всичко по същия начин. След още една седмица – пак и пак. Ето я вечно променящата се картина. Значи ли, че съвършенството се променя постоянно? Може би да...?

В градината и на балкона някак сме свикнали с обкръжаващата ни среда, с растенията, с пейката за отдих. Виждаме ги всеки ден. Затова не забелязваме чак толкова осезаемо промените. И тук трикчето със снимките може да помогне. Снимайте една и съща зона. Ако е съвършена сега, след месец ще има нужда от нещо мъничко в допълнение.

Дърветата, които ще ви представим днес, са повече от красиви, а най-хубавото е, че не цъфтят само напролет. С някои от тях ще украсите и лятото. С голяма част от тях ще получите и огнен ефект в есенна премяна. А най-хубавото е, че именно сега е подходящото време да ги засадите, както и да ги намерите на добри цени.

Prunus serrulata 'Kwanzan' 

От няколко години това дърво завладя парковете и междублоковите пространства на новостроящите се сгради. Разкошно, нежно розово, с изключително кичести цветове, с леко червенеещи листа в началото на разлистването - просто перфектен декоративен вид. Цъфтежът започва през пролетта и е доста продължителен. Дървото е студоустойчиво, предпочита слънчево изложение и добре дренирана почва. Расте бързо, което може да наложи и резитба. Обръщайте внимание на зоната на присадката.

Червен кестен (Aesculus pavia) 

Наричан за по-лесно червен кестен, това растение е хибрид между конския кестен и червения бакай. Дървото може да достигне около и над 15 метра височина. листната маса е тъмно зелена през топлата част от годината, а през есента се обагря в топли тонове. Цъфтежът започва в края на пролетта и приключва през лятото. След това се оформят добре познатите бодливи плодчета.

Червеният кестен може да понесе известно засенчване и обича влажната почва. Важно условие от гледна точка на растителната защита - листата, особено ако са нападнати от миниращи инсекти, да се събират и унищожават.

Дърво-лале (Liriodendron tulipifera) 

Дървото лале е едно уникално чудо на природата, за което до скоро се смяташе, че не се чувства добре у нас. Е, с промяната на климата и с малко повече усилие от страна на градинаря, то може да зацъфти. Но не очаквайте експлозия, каквато предлагат по-горе описаните видове. Още нещо, ако решите да го отглеждате, имайте предвид, че размерите, които ще достигне, са доста големи. Някои специалисти го сравняват с каталпата.

Пауловния (Paulownia tomentosa) 

Дървото на принцесата е подходящо за големи площи, защото е едно от най-бързо растящите. Може да достигне над 12 метра височина и да разпери короната си до 8 метра в диаметър. Разбира се, тези габарити могат да се контролират чрез резитби, но редовни! Цветовете, събрани в големи съцветия, освен че са красиви, са и много ароматни. Обагрени са в нежно лилаво и зацъфтяват в края на пролетта. След тях се оформят гроздове от плодчета. Томентосата няма големи изисквания. Чувства се добре във влажна почва и на слънце. Ако решите да я отглеждате, подгответе си стабилна метла, защото след прецъфтяване, а и след листопада, създава доста работа.

За кое декоративно дърво искате да научите повече?