Честният дебат е в основата на решаването на проблемите в сектора, изтъкна председателят Венцислав Върбанов

Изключително щастлив съм, че имам възможността да споделя с вас двоен повод за радост. На първо място имам честта да открия Десетата национална среща на земеделските производители, каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, по време на официалното откриване.

С ръка на сърцето мога да кажа, че през годините се утвърдихме като най-мащабното събитие в земеделския сектор. Нашият форум е признат както от земеделската общност и останалите организации, така и от държавната администрация и европейските институции.

Тук неведнъж сме давали трибуна на редица авторитетни гости, представители на браншови асоциации, големите агрокомпании. Никому не сме отказвали възможност да сподели думата си. Тук никога не е имало цензура и разделение.

Във времето форумът се превърна не просто в трибуна на земеделските производители, а в ковачница на политики в интерес на България.

Най-важен е диалогът между всички заинтересовани страни, когато посочваме истинските проблеми и сме честни едни с друг, тогава нещата се случват.

Друг повод за гордост е 20 годишният юбилей на АЗПБ, който отбелязваме тази година.

Нашето мото е да бъдем конструктивни, оперативни, актуални, представящи най-важните промени в сектора.
Винаги сме представяли гласа на земеделската общност.

Винаги сме търсили градивния подход със становища и експертни решения. Неслучайно успяваме да постигнем чуваемост за почти всички наши предложения, асоциацията даде своя принос за земеделския бизнес у нас, за да имаме европейско лице и да бъдем по-малко ощетявани през всичките тези години.

Вече 20 години се налагаме като асоциация, която непримиримо защитава интересите на своите членове. Успяхме да изградим партньорски отношения с всички институции, които имат идеи за формулиране на работещи политики в селското стопанство.

За 20 години българските фермери наистина се промениха, не само станахме по-модерни и по-конкурентни, но вече не отстъпваме и на по-привилегированите ни колеги в ЕС, увери Върбанов.

Той изтъкна, че форумът е с нов подход – с по-синтезирана програма и повече време за дискусии и бизнес срещи. Проблемите са много и тяхното решение не търпи отлагане, обърна се Върбанов към министър Кирил Вътев -  като защита на интересите на българските фермери по отношение на безмитната търговия с Украйна. Второ, отпадане на тавана по украинската помощ, намаляване на административната тежест, подкрепа за чувствителни сектори, облекчен режим за привличане на работна ръка от чужбина, реални мерки за напояване, регулации в поземлените отношения, и не на последно място - привличане на млади хора в земеделието. Това е проблем номер едно при всеки от нас, увери Върбанов.

В заключение, председателят на АЗПБ отправи благодарност към човека, на който се дължи развитието и основаването на асоциацията, от самия старт, който мотивира десетки фермери до международно ѝ признаване – Ивайло Тодоров. И представи новия изпълнителен директор Живко Живков като администратор със солиден опит, който е поел ангажимент да работи с повече активности на терен за разширяване периметъра на асоциацията и да стигне до по-голям кръг от земеделци в страната. Живков е отговорен и за прехвърлянето на щафетата към младото поколение.

Пред света никои не помни името ти, но помни страната, изтъкна като човек от спорта министърът на земеделието Кирил Вътев. Но нямаш право да се излагаш като българин. В момента земеделската общност не се радва на висока репутация за пред обществото – "тия само претендират само за субсидии, а няма български продукти", е общото мнение. Това е нашата задача – да променим тази репутация, изтъкна Вътев. Но никак не е лесна. Въпреки, че през юни Народното събрание гласува решение да се увеличи производството на месо, мляко, зеленчуци и пчелен мед, реколтата през 2023 г. е много слаба. Потребителят продължава да не е доволен, за голямо съжаление в търговската мрежа готовите вносни храни надделяват.

Ако си говорим на „вие и ние", няма да постигнем нищо, имаме нужда от обединение. На пазара ние се конкурираме с продукти, които се произвеждат от изключително добре организирани кооперативи. Ако не се кооперираме, ще сме високоразходни производители и ще се чудим защо ни наводняват с чужди продукти. Има много какво да направим по този въпрос, каза Кирил Вътев. 
По думите му България изкарва средно по 150 лева на декар (оранжерия), а Холандия – 3500 евро от декар.

На искането на браншовата асоциация за отпадане на тавана по украинската мярка, Вътев отговори, че ЕК трябва да реши това, както и че България стана за смях в Комисията и пред Януш Войчеховски като единствената държава, която го иска.

Ако не свалим разходите, каквито и субсидии да се дават, ние никога няма да бъдем конкурентни на пазара. Ако искам да убия българското земеделие, ще завиша рязко субсидиите. И после да ги намаля. Това не трябва да се допуска. Само тези, които са успешни на пазара, само те ще оцелеят., обясни министърът в оставка.

Да спрем да си говорим на ние, вие и те в консултативните съвети, призова отново той.

Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните към Народното събрание, поздрави АЗПБ за 20 годишнината и им пожела да останат така, както са създали името – асоциация от всички видове производства, отличаваща се с това, че влизат в детайла в правенето на политики в България. Както и че администрацията на асоциацията винаги е била в подкрепа на държавната такава.

През 2009 г. след тежка дискусия с АЗПБ се стигна до промени в законодателството в поземлените отношения, напомни тя.

На фона на крайно непредвидимата политическа обстановка Танева не може да обещае нищо, или да даде новини, но това, което е възможно с национална подкрепа, ще го направим, увери тя.

Обединението на всички сектори е важно и е тъжно да има протести, Европа не помни такава протестна вълна. ЕК не беше достатъчно силна да отговори достатъчно добре и моята прогноза е, че протестите ще продължат, каза още Танева. Еврокомисията трябваше ясно да каже, че ги подкрепя и първото нещо е да не нарушаваме пазарите.
Каквото и да предприемат, след като си нарушил справедливостта на пазара, мерките не са успешни.

В дългосрочен план предстои дебатът за приемането на Украйна в ЕС. Увеличение на бюджета в ОСП няма да има. Това беше дебатът и на събитието на ЕНП в Пловдив миналата седмица. Надявам се да има достатъчно смели хора на национално равнище и с вашето единство да устоим справедлива реформа, изтъкна Танева. 

Бягаме след вятъра в момента, коригираме с нови грешки старите. В новия програмен период това не бива да се случва.  Твърде малки сме и беззащитни на фона на общия пазар, за да се делим, отправи тя призив към НПО сектора. Важно е той да бъде единен пред властта и дебата за бъдещето на сектора в ЕС, добави председателят на `комисията но земеделие и храни в НС.

Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните към НС
Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните към НС
Бивши министри сред гостите на 10-ата среща
Бивши министри сред гостите на 10-ата среща